2 dakika okunma süresi.
2711
0
Sıfır atık felsefesinin en önemli amaçlarından biri israfın önüne geçmektir. Bunu yapabilmek için haftalık yemek listesi hazırlamanızı ve mutfak alışverişini bu listenin dışına çıkmadan yapmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle ihtiyacınız olmayan hiçbir şeyi almamış, dolayısıyla israf etmemiş olursunuz.
Bir diğer önerimiz ise alışverişe tok karna gitmeniz. Çünkü aç karna gittiğinizde beyniniz size oyun oynayarak gördüğünüz hemen her şeyi almanızı söyleyebilir. Unutmayın; atığı azaltmanın ilk yolu tüketime sınır koymaktır. Az tüketim, az atık demektir.
Sıfır atık felsefesi atık yönetimi üzerine kurgulanmıştır. Dolayısıyla amaçlarından biri olabildiğince az atık çıkarmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak; kürdan, pipet, plastik tabak, kaşık, çatal gibi ürünler kullanmamaya özen gösterin. Bunun yerine bambu veya metal eşyalar kullanabilirsiniz.
Ülkemizde de başlatılan ücretli plastik poşet uygulaması aslında bez çantaya yönlendirme yapmak içindir, siz de bez çanta ile alışverişi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Tek kullanımlık pet şişeler yerine cam şişe veya matara tercih edebilirsiniz.
Havlu kağıt yerine ise devamlı olarak kullanabileceğiniz kurulama bezi, mutfak bezi vb. ürünler satın alabilirsiniz. Ayrıca, ambalaj atığını önlemek amacıyla paketli gıda satın almamaya özen gösterin ve poşet kullanımını sınırlandırmak için alışverişe file veya bez çantalarla gidin.
Ülkemizde her gün 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını biliyor muydunuz?
Öncelikle tüketeceğinizden fazla ekmek almamaya dikkat etmenizi öneririz. Eğer evde bayatlayan veya kuruyan ekmekler varsa, bunları çöpe atmak yerine değerlendirerek farklı lezzetlere dönüştürebilirsiniz.
Örneğin bayat ekmekleri küp küp doğrayın. Ardından fırına atıp kurutun. Hazırladığınız bu kıtır kruton ekmekleri dumanı üzerinde tüten çorbalara ilave edebilirsiniz. Dilerseniz hazırladığınız bu kıtır ekmeklerin üzerine kıymalı ve domatesli bir sos dökerek papara yemeği yapabilirsiniz. Bayat ekmekleri sarımsaklı ekmek hazırlamak için kullanmak da çok leziz bir yöntemdir.
Bir başka seçenek olarak ise, bayat ekmekleri elinizle parçaladıktan sonra üzerine, süt ve yumurta ilave edin. Ekmek zaten bu şekilde hamur haline gelecektir. Bu hamura biraz tuz, karabiber ve kekik ilave edin. Ardından üzerine domates sosu sürün. Son olarak domates sosunun üzerine peynir, biber ve zeytin ekleyin. Evet, doğru bildiniz; pizza yapıyoruz! Tüm bu malzemeleri koyduktan sonra hazırladığınız ekmekleri fırına verin.
İşte, sizin için bir ekmek krakeri tarifi daha! Bayat ekmekleri ufalayarak yoğurt, tahin, zeytinyağı, tuz ve çekirdeklerle rondodan geçirin. Karışımı yağlı kağıda ister çubuklar halinde ister sonradan istediğiniz gibi parçalayabilmek için bıçakla çentikler atacağınız ince bir tabaka halinde koyun. 150 derece fırında 25 dakikada ekmek krakerler hazır.
Tarif için: Köfteli Bayat Ekmek Kebabı (Videolu)
Yeşilliklerin ömürleri kısadır. Bu sebeple alındıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Eğer aldığınız yeşillikleri hemen tüketemeyecekseniz şimdi paylaşacağımız yöntemi uygulamanızı öneririz.
İlk olarak yeşillikleri haşlayın suyunu süzün. Ayrı bir tavada zeytinyağı, soğan ve sarımsakları kavurup üzerine haşladığınız yeşillikleri ilave edin. Yeşillikleri bu şekilde birkaç dakika daha pişirin. Hazırladığınız bu yemeği oda sıcaklığına geldiğinde poşetleyip buzluğa kaldırın. Dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp üzerine yumurta kırarak tüketebilirsiniz.
Buzdolabında az miktarlarda farklı yeşillikleriniz kaldıysa bunları bir araya getirip sebze mücveri yapabilirsiniz. Hemen tüketemeyeceğiniz dereotu, maydanoz, kereviz yaprağı gibi yeşillikleri kurutup saklayabilirsiniz.
Sıfır atık yemek tarifleri dendiği zaman ilk akla gelen gıdalar arasında yeşillikler vardır. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; yeşilliklerin sapları çöp değildir. Ayırdığınız bu sapları, elma, limon ve salatalıkla birlikte katı meyve sıkacağından geçirerek sağlıklı bir sebze suyu elde edebilirsiniz.
Kereviz saplarını küçük küçük doğradıktan sonra şifalı kereviz sapı çorbası yapabilirsiniz. Kereviz sapları nohutlu yemek olarak da gayet leziz bir tarife dönüşür. Doğradığınız biberlerin saplarını ise ev yapımı turşulara katabilirsiniz. Biber sapı turşulara çok güzel bir lezzet katar.
Ispanak köklerinden ise lezzetli mi lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Ispanak yapraklarından kıymalı yemek yaptığınızda artan kökleri mercimekle pişirerek yiyebilirsiniz.
Kanseri Önleyen Maydanoz Çayının Bilmediğiniz 10 Faydası
Gıda atıkları nasıl değerlendirilir dendiği zaman gözümüzün önüne meyve ve sebze kabukları gelir, bunları değerlendirmenin çok güzel bir yolu doğadan geleni doğaya döndürmektir.
Kompost, organik atıkların çeşitli yöntemlerle gübreye dönüştürülmesine verilen isimdir. Kompost nedir, kompost nasıl hazırlanır sorularını cevaplayalım. Özellikle mutfak atıkları, yani yiyecek atıkları kompost için uygundur. Ülkemizde, özellikle taşrada organik atıklar kompost yapılır. Kompost uygulaması ayrıca toprağa mineral kazandırmak için en iyi yollardan biridir.
Kompostun şehir hayatında yapılamayacağı düşünülse de, isteyen herkes ufak bir balkonda dahi bu uygulamayı hayata geçirebilir. Sebze ve meyve atıkları balkonda, uygun bir kompost kabında çürütüldükten sonra toprağa gömülebilir.
Evde Bitkiler İçin 8 Pratik Doğal Gübre Yapımı