Bloglar

Sipariş Operasyonunu Başarılı Yönetmenin 5 Yolu

0 dakika okunma süresi.

767

Sipariş operasyonunu başarılı yönetmenin gerekliliğini anlatmak için size kısa bir öykü anlatacağım:

Mehmet o gün işte mesaiye kalmıştı. Eve geldiğinde gerçekten çok acıkmıştı ve yemek hazırlayacak enerjisi yoktu. Buzdolabının üzerine baktı ve paket servis seçeneği olan bir markayı seçip aradı. Aslında bu arama işinden hiç hoşlanmıyordu ama sevdiği restoranın online bir seçeneği yoktu. 

Mehmet, bir iskender ve lahmacun sipariş etti. İskenderde tereyağı olmayacaktı, lahmacun ise acısız olacaktı.

Evine 10 dakika uzaklıktaki yerden sipariş oldukça geç gelmişti. Ayrıca gelen iskender tereyağlı, lahmacun ise acılıydı. Mehmet bu işletmenin magnet’ini buzdolabından çıkardı.

Şimdi öyküyü bir de işletme tarafından anlatmak istiyorum:

İşletme en yoğun saatlerindeydi. Siparişler arka arkaya geliyordu. Her telefon çaldığında aynı şey oluyordu: İsim, numara ve adres bilgisi almak. Sonra mutfağa siparişi iletmek. Peki aynı anda üç ayrı telefondan ve bir gel-al’dan sipariş gelince?

Mehmet Bey sipariş verdiğinde durum tam da böyle olmuştu. Sipariş bu kaosta mutfağa iletilirken detaylar karışmıştı. Ayrıca Kurye Mehmet Bey’in siparişini Didem Hanım’a götürmüş, yapılan hata da geç fark edilmişti. Bu işin sonunda Mehmet Bey’e sipariş tam 75 dakika sonra ulaşmıştı.

Bu ve buna benzer olaylar işletmenin gün içerisinde sıklıkla karşılaştığı durumlardır. Bu olaya baktığımızda ise sorun açıkça görülmektedir:

Sipariş operasyonu iyi yönetilememiştir.

Şimdi sizlerle operasyonu doğru yönetmenin 5 altın kuralını paylaşacağız:

  1. İşletme olarak her an ulaşılabilir olmak: Pandemi sebebiyle paket servis tercihleri doğrultusunda sipariş talebi arttı. Yoğunluk sebebiyle müşteriyi ayrı telefon hatlarıyla uğraştırmak, işletmenin daha az tercih edilmesini sağlar. Kuracağınız bir sanal santral sistemi sayesinde telefonunuz meşgul çaldığında müşteri ikinci IP'ye aktarılacak ve böylece size tek bir numara üzerinden ulaşmış olacak. Burada belirtmemiz gerekiyor ki yalnızca telefon ile sipariş almak satışları olumsuz yönde etkiliyor. Kullanabileceğiniz farklı platformlara bu yazımızda değindik.
  2. Siparişi doğru almak: Yoğun sipariş talebine karşı en önemli kural siparişi tüm detayıyla tam olarak almaktır. İstenilen ürün hakkında detaylı bilgi, müşterinin notu, ekstra istekleri. Bunların tümünü içerisinde barındıracak bir yazılım işlerinizi kolaylaştıracaktır.
  3. Kuryeyi aktif olarak takip edebilmek: Siparişin anlık ve güncel durumunu görmek işletme için avantajdır. Siparişin gecikmesi, yanlış adrese gitmesi vb. durumları en aza indirir. Olası problemlerde sorunun çözümünü kolaylaştırır.
  4. Paket servisi dijital ortama taşımak: Çeşitli online servislerden, kendi adınıza oluşturulmuş web sitesinden veya mobil uygulamanızdan sipariş almak satışlarınızı arttıracaktır. Araştırmalara göre insanlar online bir platform üzerinden sipariş vermeyi telefonla çağrı vermeye tercih ediyor. 
  5. Gelen geri bildirimleri dikkate almak: Yeni çağın en önemli özelliği geri bildirimleri dikkate alıyor olmasıdır. Alınan geri bildirimlerle işletmenizi daha iyi hâle getireceksiniz. Sosyal medya, online servisler ve diğer yollarla aldığınız geri bildirimleri muhakkak dikkate alın.

Sipariş operasyonu iyi yönetebilmenin 5 önemli kuralı yukarıda sıralanmıştır. Sizler de bu detaylara dikkat eder ve uygulamaya çalışırsanız başarı elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Sipariş operasyonu konusunda Kirazsoft olarak size sunduğumuz çözümleri öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.